Opkomst voor kankerscreening in Rozendaal hoger dan in vergelijkbare gemeenten

03 feb , 16:37 Nieuws
image 20 674486d684173

Opkomst voor kankerscreening in Rozendaal hoger dan in vergelijkbare gemeenten

Uit nieuwe cijfers van het RIVM blijkt dat het aantal mensen dat gehoor geeft aan de oproep om zich te laten screenen op kanker in Rozendaal iets hoger ligt dan in gemeenten die sociaal het meest op Rozendaal lijken. Echter, de opkomst in Rozendaal is in twee jaar tijd wel gedaald.

Opkomstpercentages in Rozendaal en vergelijkbare gemeenten

In 2023 kwam 74,0 procent van de mensen in Rozendaal die een uitnodiging kregen voor het bevolkingsonderzoek daadwerkelijk opdagen. In vergelijkbare gemeenten was dit percentage 71,1 procent. Dit is een daling ten opzichte van 2021, toen in Rozendaal nog 76,7 procent opkwam.

Effect van bevolkingsonderzoek op kankersterfgevallen

In heel Nederland kregen meer dan 27.000 deelnemers aan het bevolkingsonderzoek in 2023 te horen dat ze darm-, baarmoederhals- of borstkanker hadden. Door het bevolkingsonderzoek en verbeterde behandelmethodes is het aantal sterfgevallen aan kanker verhoudingsgewijs afgenomen, van een op de drie sterfgevallen rond 2010 naar bijna een op de vier.

Belang van vroege detectie

Niet alle vormen van kanker zijn onderworpen aan bevolkingsonderzoek. In 2023 kregen 130.000 Nederlanders de diagnose kanker. Het blijft daarom essentieel om zelf alert te zijn, bijvoorbeeld bij prostaatkanker waarvan de jaarlijkse diagnose inmiddels gelijk is aan die van borstkanker bij vrouwen.

Impact van bekende gevallen op screenings

De bekendmaking van baarmoederhalskanker bij zangeres Emma Heesters leidde tot een tijdelijke toename in het bevolkingsonderzoek naar die ziekte.

Verantwoording en vergelijkbare gemeenten

De zestien gemeenten die het meest op Rozendaal lijken zijn onder andere Bunnik, Laren, Bloemendaal en Heemstede. Het gemiddelde opkomstpercentage voor deze gemeenten is berekend op basis van RIVM-cijfers.